Metta en of liefdevolle vriendelijkheid

Sangha Zenspirit
In de Sangha van Zenspirit.nl, waar ik mij bij heb aangesloten,  maakte ik kennis met Metta. Dit is een systematische aandacht – meditatie beoefening waarin je  liefdevolle aandacht geeft aan jezelf, anderen en de rest van de wereld. 

Gelukkiger voelen
Metta meditatie is dan ook een manier om ons gelukkiger te voelen. Het kan ons diepe genegenheid leren. Beginnend bij  onszelf en eindigend bij de hele wereld .  

Grondslag Metta
De grondslag van Metta is te weten hoe we ons eigen vriend kunnen zijn. Een vriend is iemand die standvastig is in tijden van voorspoed en ook in tijden van tegenslag en ongeluk. Een vriend is iemand die behulpzaam is; die ons beschermt wanneer we niet in staat zijn voor onszelf te zorgen en die een toevlucht is wanneer we bang zijn.

 

Het gaat om de intentie
Maak je geen zorgen als je geen direct resultaat hebt. De intentie van liefdevolle vriendelijkheid is genoeg. Het gevoel kan later komen.

De Metta  oefening doen we systematisch.

  •  we beginnen voor onszelf
  • dan voor onze weldoener (iemand die veel voor ons heeft gedaan) 
  • een vriend (kunnen ook dieren zijn)
  • iemand waar we een moeilijker liefdevolle vriendelijkheid voor kunnen voelen
  • een neutrale persoon (iemand waar we geen oordeel over hebben). 
  • tenslotte voor een vijand (iemand met wie we in conflict waren. Iemand die we niet kunnen vergeven. Waar we bang voor zijn.

Via Zenspirit.nl kun je eventueel de CD van Zenleraar Irène Kaigetsu Kyojo Bakker bestellen.

Achtergrond informatie
Liefde en genegenheid
Waneer wij praten over liefde of genegenheid, bedoelen we meestal hartstocht of sentimentaliteit. Het is van erg belangrijk onderscheid te maken tussen Metta en deze gemoedstoestanden.

Hartstocht
Hartstocht is verstrikt in verlangens, behoeftes, in dingen willen hebben en bezitten. Hartstocht zit verwikkeld in de behoefte dat dingen op een bepaalde manier moeten zijn en dat aan onze verwachtingen voldaan moet worden. Door de verwachting van wederkerigheid die aan de meeste passie ten grondslag ligt, is onze hartstocht er een met voorbehoud en uiteindelijk tot mislukking gedoemd. “ik zal van je houden als jij je op de volgende manier gedraagt of zolang jij ook van mij blijft houden en wel op zijn minst net zoveel als ik van jou houd”. Het is geen toeval dat het woord passie is afgeleid van het Latijnse woord voor lijden.

Sentimentaliteit
Sentimentaliteit, de andere gemoedstoestand die zich voordoet als genegenheid, is in werkelijkheid de variant aan misleiding. Het is pseudo meelevendheid die zich alleen maar beperkt tot prettige ervaringen. We kunnen de ruwe kanten, de vervelende dingen en of tekortkomingen niet zien. Alles ziet er een beetje te aardig uit. Sentimentaliteit kan niet tegen pijn en wijst en wijst die daarom af.

Metta
In tegenstelling hiermee is de geest van Metta zonder voorbehoud:open en onbelemmerd. Zoals men water van het ene vat in het andere giet, zo stroomt Metta vrijuit naar elke situatie zonder wezenlijk te veranderen. Metta is zacht. Als zachte regen die op de aarde valt. Metta is een gemoedstoestand waarin ons zijn volledig aanwezig is; ons bewustzijn is niet versnipperd of verdeeld. Waarin we onze volledige aandacht geven en diepe genegenheid ervaren.

“Boeddha “
u kunt het hele universum naar iemand zoeken die u genegenheid en liefde meer verdient dan uzelf, maar u zult hem niet vinden.
Uzelf verdient uw eigen liefde en genegenheid net zo goed als alle andere in het hele universum”.

   Bronvermelding

Sharon Salzberg

Irène Kaigetsu Kyojo Bakker

Wil je oefenen en of meer weten?
Neem gerust contact op via deze site of bel 06-14799334